8 Aralık 2010 Çarşamba

Kısa Film Senaryo Örnekleri - Dönüş Yolculuğu

    Kısa film Sinemanın en önemli unsurlarından biridir hiç şüphesiz..Ve ben burada bazı arkadaşlarımızın yarattığı kısa film senaryolarını sizlere ulaştırmak istedim...Bu senaryoların çoğu filme çekilmedi bu sebeple herhangi bir nedenle bu senaryoları kullanmak için eser sahiplerinden izin almak gerekmektedir...


Dönüş Yolculuğu

Yönetmen : İhsan YEŞİLOĞLU
Senaryo : İhsan YEŞİLOĞLU / 200

Sinopsis

Evrenin sonsuz boşluğunu ve zamanın sürükleyiciliğini anladığımızda; insan hayatının ne kadar kısa ve sıradan olduğunu farkına varırız. Bunu düşünmek kaygılarımızı arttırır ve sürekli hazırlık yapmak için kendimizi zorlarız. Oysaki bu boşuna bir çabadır. Kaçınılmaz son bizi hiç bitmeyecek sandığımız yaşamın her hangi bir anında sakladığımız delikte bulacak ve öpücüğünü anlımıza konduracaktır.
Bu düşünceden yola çıkarak film dönüş yolculuğuna hazırlanan bir insanın, kendi hayatı sayılabilecek aktüel yaşam görüntüleriyle birlikte, törensel bir hazırlık yaparak ( bu kesinlikle iş toplantısına gidecek bir insanın giyinmesi biçiminde sunularak ) bekleyişidir. Bu bir "Dönüş Yolculuğu"dur. Yolculuk doğduğumuz anda başlar ve bütün hayatımız boyunca sürer. Sonunda vardığımız yer başladığımız yerin aynıdır. Ama artık her şey değişmiştir ve artık yeni bir "Dönüş Yolculuğu"na hazırdır... 

Sahne - 1 Salon İç Görüntü aynada dönen çarkla döner.Bir süre sonra dönen çark adamın yüzü olur. Kamera açıldığında adamın bir boy aynasının karşısında olduğunu görürüz. Adamın üzerinde sadece şort vardır. Adam kameraya doğru yürür. Bir yükseltinin üzerinde duran beyaz gömleği eline alır. 
Sahne - 2 Dış / Gün  Bir tren hızla kameranın yanından geçer. Vagon görüntüsü , trenin tekerleri , raylar arasından giden tren .  
Sahne - 3 Vagon  İç / Gün Kameranın gözüyle vagonun içine yürüyüp aydınlığa çıktı. 
Sahne - 4 Salon İç / Gün  Adam gömleği giymiş son düzeltmeleri yapmaktadır . Bir süre sonra masanın yanına gelir, üstünde duran lacivert kumaş pantolonu eline alır.  
Sahne - 5 Dış / Gün  Haydarpaşa'nın dıştan hareketli görüntüsü.  
Sahne - 6 İç / Gün  Ardı ardına ilginç kız ve erkek yüzleri.  
Sahne - 7 İç / Gün  Boş bir odada Sehpanın üzerindeki çevirmeli telefon çalmaktadır.  
Sahne - 8 Sokak Dış / Gün Küçük bir kız çocuğu koşarak geçer.  
Sahne - 9 Salon İç  Adam pantolonunu giymiştir.Kemerini son deliğine takıp ilikler . Sonra sehpanın üstünde duran siyah kravata doğru ilerleyip , kravatı eline alır.  
Sahne - 10 İç / Gün  Telefon çalmaya devam etmektedir.Genç kız gidip telefonu açar. Telefonun sehpasının yanındaki koltuğa oturur. Telefonda bir adam sesi sürekli konuşur kız hiç cevap vermeden o sesi dinlemektedir.  
Sahne - 11 Sokak Dış / Gün  Bir erkek çocuk koşarak kaldırımda duran tartının üzerine basıp geçer. Tartının başındaki adam kızgın bir şekilde çocuğu takip eder. Yakalayıp tokat atar. Çocuk yere yıkılır. Korkulu gözlerle adama bakar.  
Sahne - 12 İç / Gün  Kız telefon elinde hala dinlemekte , adamsa konuşmaktadır. Kızın etrafında yüzleri beyaza boyalı bir kız ve bir erkek dans etmektedir.  
Sahne - 13 Sokaklar Dış / Gün  Çeşitli insan görüntüleri. ( Aktüel ) ( Şehirle bütünleşmiş olarak )  
Sahne - 14 İç / Gün  Adam kravatı takmış eliyle düzeltmektedir.Sonra yürüyüp ayakkabı ve çorapların olduğu yükseltinin yanına gelir.  
Sahne - 15 İç / Gün  Kız, adam konuşurken telefonu kapatır.  
Sahne - 16 Telefon Kulübesi Dış / Gün  Adam telefon elinde kalır. (fonda kapalı telefon sesi)  
Sahne - 17 Salon İç / Gün  Adam çorapları ve ayakkabıları giymiş bağlarken görürüz. Yerinden kalkıp ilerler askılıkta asılı duran ceketi eline alır.  
Sahne - 18 Kır Dış / Gün  Anne ve babasının elinden tutmuş küçük bir erkek çocuğunun somurtkan yüzüne yaklaşır kamera.  
Sahne - 19 Yol Dış / Gün  Birbiri ardınca geçen şehirler arası otobüs görüntüleri.  
Sahne - 20 Kır Dış / Gün  Güneşe doğru koşan 12-13 yaşlarında erkek çocuğu . genel, yakın, genel (çekimler)  
Sahne - 21 Salon İç / Gün Kamera genç kız ve erkeğin öpüşmelerinden açılır. Onların çevresinde halka olup dönen kalabalık.  
Sahne - 22 Dış / Gün  Çeşitli sokak yüzleri, sigara içen orta yaşlı adamlar, yaşlı kadın ve erkek yüzleri Acılı, telaşlı, somurtkan, gülen.  
Sahne - 23 Salon İç  Adam ceketi giymiştir. İlerleyip ortada duran koltuğa oturur.  
Sahne - 24 İç  Çalışan saatler . ( bütün saatler aynı zamanı gösterecekler )  
Sahne - 25 İç  Yüzler ( sahne 6'daki yüzler )  
Sahne - 26 Dış  Geçen otobüsler.  
Sahne - 27 İç  Dönen çark durur.  
Sahne - 28 Yol Dış  Kamera Boş yolda hızla ilerlerken aniden durur.  
Sahne - 29 İç  Sahne 23'deki saatlerin hepsi aynı anda durmuştur.  
Sahne - 30 Salon İç  Koltukta oturan adam çok yaşlanmış halde görürüz . Kamera yakına Şaryoyla yaklaşır. Kamera göz yakınına geldiğinde adam gözlerini kapatır.  
Sahne - 31 İç  Vitrin mankenleri hareketlenir.  
Sahne - 32 İç  Adamın genç haliyle arkadan görürüz. Koltukta oturmaktadır. Yerinden doğrulup boşlukta kaybolur. 

Kısa Film Senaryo Örnekleri - Dönüş Yolculuğu

    Kısa film Sinemanın en önemli unsurlarından biridir hiç şüphesiz..Ve ben burada bazı arkadaşlarımızın yarattığı kısa film senaryoları...